Stor service

Stor service är den mest omfattande servicen och intervallerna varierar för olika tillverkare, men generellt gäller 2 400 till 4 000 mil. 

Suzuki, Kawasaki och Honda görs på 2 400 mil och Yamaha på 4 000 mil. Kom ihåg att alltid kontrollera serviceboken.

I en stor service ingår alltid byte av olja och oljefilter samt övriga vätskor som broms-, kopplings- och kylarvätska. Vi byter också luftfilter och tändstift, kontrollerar slitagegränser samt gör en allmän översyn av motorcykeln och provkörning. Detta är ungefär som en mellanservice förutom att det nu är dags att kontrollera och vid behov justera det viktiga ventilspelet.

Olika tillverkare har olika uppfattningar om exakt vad som ska göras och hur lång tid det ska ta. Vi följer tillverkarnas rekommendationer angående åtgärder och debiterad tid, om inte annat avtalats. Normalt är tidsåtgången cirka 5,5 till 7 timmar lite beroende på märke och modell. 

Prisexempel för storservice på en fyrcylindrig motorcykel:
5,5 timmar á 950 kr, 3,5 liter olja á 150 kr, ett oljefilter för 90 kr, luftfilter 450 kr, fyra tändstift á 90 kr, 3 liter kylarvätska 225 kr och lite bromsvätska = 6.875 kr inkl. allt. 

Och såklart, har du en hoj med två cylindrar med bara två tändstift, tvättbart luftfilter och lite mindre olja så blir det lite billigare, men har du en hoj med dyrare stift och massor av olja, svårt att komma ner till ventilkollen och kanske omständligt att justera ja då blir det åt andra hållet.